Ørebetennelse er et relativt vanlig problem hos hund og ses også hos katt. Årsaker er som regel bakterieinfeksjon, soppinfeksjon, parasitter eller en kombinasjon av disse. Symptomer er gjerne kløe og ubehag i ørene, hoderisting, vond lukt og varierende mengde ørevoks.

Diagnose stilles hos veterinæren, som gjerne ser på et utstryk i mikroskopet for å avgjøre om det foreligger en infeksjon og i tilfelle hva slags. Det vil ofte være nødvendig å sedere/bedøve dyret for å kunne gjøre en god undersøkelse, og i kroniske tilfeller vil det være aktuelt å sende prøver til dyrkning for å kunne behandle mot spesifikke infeksiøse agens. Veterinæren ønsker også å se om trommehinnene er intakte (dette er ikke alltid mulig i praksis).

Bakterier og sopp får gode vekstvillkår i mørke, fuktige og varme omgivelser – hunder med hengende ører er derfor ekstra disponert for øreproblemer. Hunder med trange øreganger har også en tendens til å ha hyppigere problemer.

Når diagnosen ørebetennelse er stilt består gjerne behandling i systematisk rens av øregangene og i mange tilfeller reseptbelagte øredråper.

Som eier kan du forebygge ørebetennelse ved å jevnlig undersøke dyrets ører, og rense dersom behovet oppstår. Ta gjerne kontakt med oss for råd og veiledning i forbindelse med ørerens av ditt dyr!