Sukkersyke er en sykdom der bukspyttkjertelen ikke produserer nok insulin. Insulin sørger for omsetning av blodsukker, og insulinmangel fører dermed til for høye nivåer av sukker i blodet og for lave nivåer av sukker til bruk som energi i cellene.

Vanlige symptomer ved diabetes er at dyret drikker og urinerer mye mer enn vanlig, og at de spiser mye samtidig som de mister vekt. Vanlige komplikasjoner er grå stær (som kan føre til blindhet), urinveisinfeksjoner og svakhet i bakparten (hos katt).

Diagnose stilles ved å måle blodsukkernivået i blodet. Ved fremskredne tilfeller vil en urinprøve også vise sukker i urinen.

Behandling er i de fleste tilfeller livsvarig og består i tilføring av insulin to ganger daglig. Blodsukkeret måles ofte i starten for å finne riktig dose, deretter anbefales kontroll to ganger i året. Spesialfôr med langsomt nedbrytbare karbohydrater sørger for at stigningen i blodsukkeret ikke blir for brå etter et måltid og er en viktig del av behandlingen. Overvektige pasienter bør slankes.