Problemer med tenner og tannkjøtt er veldig vanlig både hos hund og katt, med tannstein og tannkjøttbetennelse som de vanligste problemene.

Dannelsen av tannstein er en todelt prosess der det først dannes plakk av fôrrester og bakterier langs tannkjøttranden, som senere reagerer med enzymer i spyttet og danner tanstein. Dersom tannsteinen ikke fjernes utvikles tannkjøttbetennelse som igjen kan føre til lommedannelser mellom tenner og tannkjøtt og oppblomstring av bakterier. Denne tilstanden kalles periodontitt og forårsaker løse tenner, tannrotsbyller og infeksjon.

Risikofaktorer for utvikling av periodontitt inkluderer høy alder, dyr som spiser mye våtfôr/mykt fôr og tett tannstilling hos enkelte katteraser og små hunder.

Symptomer på periodontitt inkluderer dårlig ånde, blødninger fra tannkjøttet, rødt og irritert tannkjøtt, puss rundt tennene, løse eller manglende tenner, at dyret vegrer seg for å åpne munnen, at dyret har problemer med å spise og adferdsendringer som aggresjon og depresjon.

Behandling vil i tidlige stadier bestå av fjerning av tannstein og polering av tennene hos veterinær. I mer fremskredne stadier blir det ofte nødvendig å trekke en eller flere tenner.

Det mest effektive forebyggende tiltaket er daglig tannpuss, helst med tannpasta spesielt laget for dyr. De store fôrprodusentene har også egne fôr spesielt laget for forebygging av tannstein. Det finnes også en rekke andre produkter laget for å forebygge tannstein og bedre munnhygienen.

Katter har en egen tannsykdom som heter tannresorpsjon (tidligere kalt FORL). Dette er en tanndefekt der deler av tannen brytes ned innenfra. Diagnose stilles ved hjelp av røntgenbilder og behandling består av trekking av affiserte tenner.